Handleiding

Handleiding

Begrippenlijst

Handleiding

Indien je liever onze handleiding afprint. Heb je de mogelijkheid om een handleiding te downloaden in PDF-formaat. Dit kan handig zijn als je de handleiding offline wilt kunnen raadplegen of als je de handleiding wilt printen.

Doel van het spel

Om het spel te starten, ontvangt elke speler 3 muntkaarten. De overige muntkaarten worden op een stapel naast de speelkaarten gelegd. De spelers nemen om de beurt een kaart van de stapel speelkaarten af, lezen deze luidop voor aan de andere spelers en voeren vervolgens de actie uit die beschreven staat op de kaart.

Indien de kaart een dobbelsteen toont, moet de speler de dobbelsteen rollen. Als de speler een 1 , 2 of 3 rolt, mag de speler de kaart voor zichzelf houden. Maar als hij/zij een 4, 5 of 6 rolt, moet de speler kaart aan een medespeler geven. De kaart wordt vervolgens op de aflegstapel gelegd.

De aflegstapel kan geschud worden en opnieuw gebruikt worden. Het spel eindigt wanneer alle spelers buiten 1 blut zijn. Als iedereen nog munten heeft, kan er besloten worden om het spel te stoppen. In dit geval wint de speler met het hoogste aantal munten.

Voorbereiding

Om het spel te starten, ontvangt elke speler 3 muntkaarten. De overige muntkaarten worden op een stapel naast de speelkaarten gelegd. De spelers nemen om de beurt een kaart van de stapel speelkaarten af, lezen deze luidop voor aan de andere spelers en voeren vervolgens de actie uit die beschreven staat op de kaart.

Uitleg Kaarten

Spelverloop

Om te beginnen, draait de eerste speler de bovenste kaart van de stapel om, leest de kart hardop voor en voert de aangegeven actie uit. Er zijn verschillende soorten kaarten met soms specifieke speelvereisten.
Raadpleeg de sectie “Soorten kaarten” om de verschillen te begrijpen.

Leg de gebruikte kaart naast de stapel speelkaarten weg en laat de volgende speler een kaart trekken. Als een speler munten verliest, moet hij het overeenkomstige aantal munten terug op de muntstapel leggen. Als er munten worden verdiend, worden deze van de stapel genomen.

Het spel eindigt wanneer alle spelers buiten 1 blut zijn. Als iedereen nog munten heeft, kan er besloten worden om het spel te stoppen. In dit geval wint de speler met het hoogste aantal munten.

Soorten kaarten

Doomkaart (ROOD)

Op de doomkaart staan 3 verschillende scenario’s. Het scenario dat van toepassing is wordt bepaald door het rollen van een dobbelsteen. Als je een 1 of 2 rolt, dan is het eerste scenario van toepassing. Bij het rollen van een 3 of 4 is het tweede scenario van kracht en bij het rollen van een 5 of 6 zal het derde scenario van toepassing zijn.

Safekaart (GROEN)

Met een Safe-kaart ben je vrijgesteld van een kaart die je later in het spel trekt. Je mag de Safe-kaart gedurende het hele spel bijhouden, maar je kunt deze slechts één keer gebruiken. Dit betekent dat je de Safe-kaart moet bewaren voor een cruciaal moment waarop je deze het meest nodig hebt.

Safe kaart

Mysteriekaart (ZWART)

De Mysteriekaart is te herkennen aan de zwarte achterkant. Het is niet toegestaan om de Mysteriekaart te bekijken. In plaats daarvan moet de kaart ongelezen aan een andere speler worden gegeven.

Mysteriekaart

Kanskaart (BLAUW)

Op de kanskaarten staan opdrachten zoals “trek volgende beurt twee kaarten” enzovoort. Om te bepalen wie de opdracht moet uitvoeren, rolt de speler die de kaart heeft getrokken met de dobbelsteen. Als er een 1, 2 of 3 wordt gerold, moet de speler de opdracht zelf uitvoeren. Wordt er een 4, 5 of 6 gerold, dan moet de speler de kaart aan een andere speler naar keuze geven. Op deze manier wordt het spelen van de kanskaarten willekeurig en kan elke speler op elk moment worden uitgedaagd.

Kanskaart

Muntkaart (PAARS)

De muntkaarten fungeren als valuta in het spel. Als er gevraagd wordt om een bepaald aantal munten af te geven, dan gaat het om de muntkaarten.

Muntkaart

Scenariokaart (ORANJE)

Bij de scenariokaarten is het de bedoeling dat de spelers de scenario’s voorlezen en uitvoeren. Het zijn de scenario’s die het spel naar een hoger niveau tillen en zorgen voor een unieke spelervaring bij elke keer dat het spel gespeeld wordt.

Scenariokaart
Indien er een woord op de kaart in een andere kleur staat wordt deze verder uitgelegd in onze begrippenlijst

Einde van het spel

De speler met het meeste aantal munten of de speler die als enigste nog munten overhoud wint.

Inhoud

Deze inhoud is ontworpen voor 2 tot 4 spelers. Als je met 2 tot 8 spelers wilt spelen, moet je twee spellen combineren.

Begrippen

Begrippen tekst

Aandelen

Een aandeel vertegenwoordigt een deel van het kapitaal van een onderneming. Door aandeelhouder te worden, wordt men voor een stuk mede-eigenaar van een bedrijf. Wanneer ondernemers een bedrijf starten, hebben ze vaak geld nodig om het op te starten Om dit geld te verwerven, geven ze aandelen uit. Aandelen kunnen ook uitgegeven worden door bestaande bedrijven om bijvoorbeeld de groei van de onderneming te financieren.

Aandelenbeurs

Een aandelenbeurs is een plek waar mensen of bedrijven aandelen van verschillende bedrijven kunnen kopen en verkopen. I In het verleden waren dat fysieke plaatsen waar beurshandelaars aandelen kochten en verkochten in opdracht van hun klanten. Vandaag gebeurd de aandelenhandel volledig elektronisch van achter computerschermen.

Bank

Een bank is een organisatie waar mensen hun geld kunnen bewaren, lenen en beheren. Als je bijvoorbeeld een plek nodig hebt om je geld te bewaren, kun je een zichtrekening openen bij een bank. Dit is bij de meeste banken mogelijk vanaf 12 jaar en hier kun je geld op storten en later weer opnemen als je het nodig hebt. 

Belastingcontroleur

Een belastingcontroleur is iemand die controleert of mensen en bedrijven hun belastingen correct hebben betaald. Belastingen worden opgelegd en geïnd door de overheid en dient om  de kosten voor bijvoorbeeld scholen, wegen en ziekenhuizen te betalen.

Belastingen

Belastingen is geld dat mensen en bedrijven betalen aan de overheid. Dit geld wordt gebruikt om veel verschillende dingen te betalen, zoals scholen, ziekenhuizen, aanleg en onderhoud van wegen, politie en brandweer. De regering gebruikt het geld ook om programma’s te financieren die mensen helpen, zoals voedselhulp voor gezinnen die het moeilijk hebben. 

Crypto

Crypto is een afkorting voor cryptocurrency, wat betekent dat het een soort digitaal geld. Net als gewoon geld kan worden gebruikt om dingen te kopen of verkopen, kan crypto worden gebruikt om dingen online te kopen of te verkopen. Het verschil is dat crypto alleen bestaat in digitale vorm en niet als fysieke munten of biljetten.

Failliet

Wanneer een bedrijf of persoon ‘failliet’ gaat, betekent dit dat ze niet genoeg geld meer hebben om hun rekeningen te betalen. Dit kan gebeuren als een bedrijf bijvoorbeeld niet genoeg geld verdient om de kosten van hun werknemers, huur en andere uitgaven te betalen.

Inflatie

Inflatie is een woord dat we gebruiken om te beschrijven wat er gebeurt wanneer de prijzen van dingen stijgen. Dit betekent dat je meer geld nodig hebt om dezelfde dingen te kopen dan vroeger. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je nu meer geld moet betalen voor een zak chips dan je een paar jaar geleden zou hebben gedaan.

Investering

Een investering is wanneer iemand geld uitgeeft om iets te kopen dat hen in de toekomst meer geld kan opleveren. Zo koopt iemand aandelen van een bedrijf omdat hij/zij vermoedt dat het bedrijf in de toekomst goed zal presteren waardoor de waarde van de aandelen zal stijgen. Op die manier kan de aandeelhouder bij een latere verkoop van zijn aandelen meer geld ontvangen dan hij in het begin geïnvesteerd heeft.  

Kapitaal

Het woord ‘kapitaal’ wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar geld of bezittingen die mensen of bedrijven hebben waarmee ze kunnen werken of investeren om meer geld te verdienen.

Kredietkaart

Een kredietkaart is een  kaart die je kunt gebruiken om dingen te kopen zonder dat  het geld onmiddelijk van je rekening gaat. In plaats daarvan leent de kredietkaartmaatschappij je het geld om de aankoop te doen, en dan betaal je dat geld later terug.

Loterij

Een loterij is een soort spel waarbij mensen loten kopen in de hoop een prijs te winnen. Een lot is een klein stukje papier of kaartje met een nummer erop. Meestal worden de loten verkocht in winkels of online. 

Pincode

Een pincode is een geheime code die je moet gebruiken om toegang te krijgen tot je bankrekening of om iets te betalen met een bankkaart of kredietkaart. 

Rente

Rente is een soort vergoeding die je kunt krijgen als je geld uitleent aan iemand anders of als je geld op een spaarrekening zet bij een bank. 

Sluimerstand

De sluimerstand is een speciale modus op je computer, laptop of telefoon waarmee je het apparaat kunt pauzeren terwijl het nog steeds aan staat. Het is een soort slaapstand voor je apparaat. 

Soldenperiode

Een soldenperiode is een periode tijdens het jaar wanneer veel winkels hun goederen met een korting verkopen.  

Spaarrekening

Een spaarrekening is een bankrekening waarop je geld kunt sparen. Dit betekent dat als je wat geld hebt, je het op de spaarrekening kunt zetten in plaats van het uit te geven. 

Verzekerd

Wanneer iemand verzekerd is, betekent dit dat ze zichzelf hebben beschermd tegen bepaalde dingen die kunnen gebeuren. Stel je voor dat je een nieuwe fiets hebt gekregen en je hebt jezelf verzekerd. Dit betekent dat als er iets gebeurt met je fiets, zoals dat hij gestolen wordt of dat je ermee valt, je de kosten niet helemaal zelf hoeft te betalen. 

Zakgeld

Zakgeld is een klein beetje geld dat je elke week of maand krijgt van je ouders. Het is een manier om je te leren omgaan met geld en om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen uitgaven. 

Kenneth De Beckker

Om ervoor te zorgen dat de informatie op een correcte en speelse manier wordt over gedragen. Heeft Kenneth De Beckker ons geholpen.

Prof Financiën aan de KU Leuven.

Onderzoeksgroep Finance, Campus Brussel.

Finance Frenzy wensen jullie veel plezier!