Handleiding

Begrippenlijst

Blooket

Handleiding

Indien je liever onze handleiding afprint. Heb je de mogelijkheid om een handleiding te downloaden in PDF-formaat. Dit kan handig zijn als je de handleiding offline wilt kunnen raadplegen of als je de handleiding wilt printen.

Doel van het spel

Om het spel te starten, ontvangt elke speler 3 muntkaarten. De overige muntkaarten worden op een stapel naast de speelkaarten gelegd. De spelers nemen om de beurt een kaart van de stapel speelkaarten af, lezen deze luidop voor aan de andere spelers en voeren vervolgens de actie uit die beschreven staat op de kaart.

Indien de kaart een dobbelsteen toont, moet de speler de dobbelsteen rollen. Als de speler een 1 , 2 of 3 rolt, mag de speler de kaart voor zichzelf houden. Maar als hij/zij een 4, 5 of 6 rolt, moet de speler kaart aan een medespeler geven. De kaart wordt vervolgens op de aflegstapel gelegd.

De aflegstapel kan geschud worden en opnieuw gebruikt worden. Het spel eindigt wanneer alle spelers buiten 1 blut zijn.
Als iedereen nog munten heeft, kan er besloten worden om het spel te stoppen. In dit geval wint de speler met het hoogste aantal munten.

Voorbereiding

Om het spel te starten, ontvangt elke speler 3 muntkaarten. De overige muntkaarten worden op een stapel naast de speelkaarten gelegd. De spelers nemen om de beurt een kaart van de stapel speelkaarten af, lezen deze luidop voor aan de andere spelers en voeren vervolgens de actie uit die beschreven staat op de kaart.

Uitleg Kaarten

Spelverloop

Om te beginnen, draait de eerste speler de bovenste kaart van de stapel om, leest de kart hardop voor en voert de aangegeven actie uit. Er zijn verschillende soorten kaarten met soms specifieke speelvereisten.
Raadpleeg de sectie “Soorten kaarten” om de verschillen te begrijpen.

Leg de gebruikte kaart naast de stapel speelkaarten weg en laat de volgende speler een kaart trekken. Als een speler munten verliest, moet hij het overeenkomstige aantal munten terug op de muntstapel leggen. Als er munten worden verdiend, worden deze van de stapel genomen.

Het spel eindigt wanneer alle spelers buiten 1 blut zijn. Als iedereen nog munten heeft, kan er besloten worden om het spel te stoppen. In dit geval wint de speler met het hoogste aantal munten.

Soorten kaarten

Doomkaart (ROOD)

Op de doomkaart staan 3 verschillende scenario’s. Het scenario dat van toepassing is wordt bepaald door het rollen van een dobbelsteen. Als je een 1 of 2 rolt, dan is het eerste scenario van toepassing. Bij het rollen van een 3 of 4 is het tweede scenario van kracht en bij het rollen van een 5 of 6 zal het derde scenario van toepassing zijn.

Safekaart (GROEN)

Met een Safe-kaart ben je vrijgesteld van een kaart die je later in het spel trekt. Je mag de Safe-kaart gedurende het hele spel bijhouden, maar je kunt deze slechts één keer gebruiken. Dit betekent dat je de Safe-kaart moet bewaren voor een cruciaal moment waarop je deze het meest nodig hebt.

Safe kaart

Mysteriekaart (ZWART)

De Mysteriekaart is te herkennen aan de zwarte achterkant. Het is niet toegestaan om de Mysteriekaart te bekijken. In plaats daarvan moet de kaart ongelezen aan een andere speler worden gegeven.

Mysteriekaart

Kanskaart (BLAUW)

Op de kanskaarten staan opdrachten zoals “trek volgende beurt twee kaarten” enzovoort. Om te bepalen wie de opdracht moet uitvoeren, rolt de speler die de kaart heeft getrokken met de dobbelsteen. Als er een 1, 2 of 3 wordt gerold, moet de speler de opdracht zelf uitvoeren. Wordt er een 4, 5 of 6 gerold, dan moet de speler de kaart aan een andere speler naar keuze geven. Op deze manier wordt het spelen van de kanskaarten willekeurig en kan elke speler op elk moment worden uitgedaagd.

Kanskaart

Muntkaart (PAARS)

De muntkaarten fungeren als valuta in het spel. Als er gevraagd wordt om een bepaald aantal munten af te geven, dan gaat het om de muntkaarten.

Muntkaart

Scenariokaart (ORANJE)

Bij de scenariokaarten is het de bedoeling dat de spelers de scenario’s voorlezen en uitvoeren. Het zijn de scenario’s die het spel naar een hoger niveau tillen en zorgen voor een unieke spelervaring bij elke keer dat het spel gespeeld wordt.

Scenariokaart
Indien er een woord op de kaart in een andere kleur staat wordt deze verder uitgelegd in onze begrippenlijst

Einde van het spel

De speler met het meeste aantal munten of de speler die als enigste nog munten overhoud wint.

Inhoud

Deze inhoud is ontworpen voor 2 tot 4 spelers. Als je met 2 tot 8 spelers wilt spelen, moet je twee spellen combineren.