CategoriesFinanciële geletterdheid Tips & Tricks

Groei- of getrouwheidsrekening: Sparen zonder gedoe

Spaarrekening Hoofdafbeelding

Heb je je ooit afgevraagd waarom sparen zo belangrijk is? Of welk type spaarrekening het beste bij jou past? In deze blog zullen we je laten kennismaken met de verschillende soorten spaarrekeningen en meer informatie over de voor- en nadelen.

Table of Contents

Waarom zijn spaarrekeningen belangrijk?

Sparen is een geweldige manier om geld opzij te zetten voor toekomstige behoeften, zoals onverwachte uitgaven, een vakantie of zelfs voor je pensioen. Het helpt je om financiële doelen te bereiken en geeft je gemoedsrust, wetende dat je een buffer hebt voor onvoorziene omstandigheden.

Overzicht van de verschillende spaarrekeningen

Soorten Spaarrekening

Beschrijving

Kenmerken en Voordelen

Groeirekening

Een Groeirekening is een spaarrekening met voorwaarden waarop je tot 500 euro per kalendermaand kunt sparen.

Flexibiliteit in sparen | Gegarandeerde rente | Automatisch sparen 

Getrouwheidsrekening

Spaarrekening waarbij de rente wordt berekend op het volledige bedrag dat een jaar op de rekening staat

Vaste basisrente | Aantrekkelijke getrouwheidspremie | Geschikt voor spaargeld dat langere tijd niet nodig is

Er bestaan diverse spaarrekeningen met elk hun eigen kenmerken en voordelen, zodat er altijd wel één is die aan jouw behoeften voldoet. Daarnaast zijn er verschillende handige tools beschikbaar, waaronder de Spaargids. Dit online platform stelt je in staat spaarrekeningen te vergelijken op basis van vooraf geselecteerde criteria.

Je kunt zelf de simulator gebruiken via de volgende link: https://lin-k.eu/SpaarSimulator.

Soorten Spaarrekeningen

Groeirekening

Een Groeirekening is een spaarrekening met voorwaarden waarop je tot 500 euro per kalendermaand kunt sparen. Er kan slechts één Groeirekening worden geopend per unieke set van titularissen, en je kunt maximaal 500 euro per kalendermaand sparen, waarbij overschrijvingen die dit bedrag overschrijden volledig worden teruggestort. Het is ook mogelijk om een doorlopende betalingsopdracht in te stellen om automatisch geld over te schrijven van je betaalrekening naar je Groeirekening.

Hier een voorbeeld van de opbrengsten bij Argenta (2024):

Deze rekening biedt een basisrente van 1,20%, die jaarlijks wordt uitbetaald, en een getrouwheidspremie van 1,80%, die vier keer per jaar wordt uitbetaald, mits het geld 12 maanden onafgebroken op de rekening blijft staan.

bron: https://www.argenta.be/nl/sparen/spaarrekening/groeirekening.html

Voordelen van een groeirekening

 1. Aantrekkelijke rentevoeten: Een Groeirekening biedt vaak aantrekkelijke rentevoeten, inclusief een basisrente en een getrouwheidspremie, waardoor je geld gestaag kan groeien.

 

 1. Flexibiliteit in sparen: Je kunt tot een bepaald bedrag per kalendermaand sparen, waardoor je de flexibiliteit hebt om regelmatig geld opzij te zetten volgens jouw financiële mogelijkheden.

 

 1. Gegarandeerde rendementen: Door de combinatie van basisrente en getrouwheidspremie zijn de rendementen op een Groeirekening vaak gegarandeerd, wat zorgt voor stabiliteit en zekerheid in je spaarplan.

 

 1. Automatisch sparen: Met de mogelijkheid om een doorlopende betalingsopdracht in te stellen, kun je automatisch geld overmaken van je betaalrekening naar je Groeirekening, waardoor sparen een ingebouwde gewoonte wordt zonder dat je er dagelijks aan hoeft te denken.

 

 1. Gemakkelijk beheer: Je kunt je Groeirekening eenvoudig openen en beheren via een app, internetbankieren of een fysiek kantoor, waardoor je altijd toegang hebt tot je spaargeld en transacties kunt uitvoeren volgens jouw voorkeur.

 

Voor wie is spaarrekening geschikt

Voor wie is de groeirekening geschikt?

De Groeirekening is geschikt voor verschillende soorten spaarders en beleggers, waaronder:

 

 1. Regelmatige spaarders: Voor mensen die regelmatig geld opzij willen zetten voor toekomstige doelen zoals een vakantie, een huis, of pensioen.

 

 1. Spaarders met een spaardoel: Voor mensen die specifieke financiële doelen hebben en een gestructureerde manier willen om daar naartoe te werken door middel van spaarplannen.

 

 1. Risicomijdende beleggers: Voor mensen die op zoek zijn naar een manier om hun kapitaal te laten groeien met een relatief laag risico, aangezien Groeirekeningen vaak stabiele en gegarandeerde rendementen bieden.

 

 1. Mensen die flexibiliteit willen: Voor mensen die flexibiliteit willen in hun spaarplan, waarbij ze kunnen sparen volgens hun eigen tempo en financiële mogelijkheden.
 2. Iedereen die een spaarrekening met voorwaarden waardeert: Voor mensen die kunnen voldoen aan de voorwaarden van de Groeirekening, zoals het maximumbedrag per kalendermaand, en in ruil daarvoor aantrekkelijke rentetarieven willen ontvangen.
Wil je jouw kind spelend laten leren?​

Leer kinderen op een leuke en interactieve manier omgaan met geld met ons financieel educatief kaartspel! Dit spel is ontworpen om jongeren te leren hoe ze verstandig met hun geld kunnen omgaan en financieel zelfverzekerd kunnen worden.

Getrouwheidsrekening

Een getrouwheidsrekening is een speciaal type spaarrekening waarmee je een hogere rente kunt verdienen door je spaargeld gedurende een bepaalde periode vast te houden. Hieronder vind je meer informatie over de getrouwheidsrekening, inclusief hoe het werkt en de belangrijkste kenmerken en voordelen. Tijdens deze periode moet je je geld op de rekening laten staan om in aanmerking te komen voor de hogere rente.

 

Hoe werkt een getrouwheidsrekening?

Bij een getrouwheidsrekening wordt de rente meestal jaarlijks berekend op basis van het gemiddelde saldo dat gedurende de getrouwheidsperiode op de rekening staat. De rente wordt vervolgens aan het einde van elke renteperiode toegevoegd aan je saldo. Als je geld opneemt voordat de getrouwheidsperiode is verstreken, loop je het risico om geen rente te ontvangen of een lagere rente te krijgen.

Belangrijkste kenmerken en voordelen

Het belangrijkste kenmerk van een getrouwheidsrekening is dat je een hogere rente kunt verdienen dan bij een gewone spaarrekening, mits je je geld gedurende de hele getrouwheidsperiode op de rekening laat staan. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die bereid zijn om hun spaargeld voor langere tijd vast te zetten en een hoger rendement te behalen.

Daarnaast bieden getrouwheidsrekeningen doorgaans flexibiliteit in termen van stortingen en opnames, waardoor je nog steeds toegang hebt tot je geld als dat nodig is. Dit maakt het een geschikte keuze voor mensen die op zoek zijn naar een veilige en rendabele manier om te sparen voor toekomstige doelen.

Hoe te Kiezen?

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een spaarrekening

Bij het kiezen van een spaarrekening zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste factoren is de rentevoet die wordt aangeboden. Andere factoren zijn onder meer de voorwaarden en kosten verbonden aan de spaarrekening, zoals eventuele minimumstortingen, opnamekosten en boetes voor vroegtijdige opnames.

Tips voor het selecteren van de juiste spaarrekening

Een goede manier om de juiste spaarrekening te kiezen, is door verschillende opties te vergelijken. Dit kan onder meer inhouden dat je de rentetarieven en voorwaarden van verschillende banken bekijkt. Het is ook belangrijk om rekening te houden met je eigen financiële doelen en behoeften bij het kiezen van een spaarrekening. Als je bijvoorbeeld van plan bent regelmatig geld op te nemen, is het belangrijk om een spaarrekening te kiezen met flexibele opnamevoorwaarden.

Praktische tips

Praktische Tips voor Sparen

Tips voor effectief sparen

Stel spaardoelen: Bepaal waarvoor je wilt sparen, of het nu voor een vakantie, een nieuwe auto of een noodfonds is. Door specifieke doelen te stellen, kun je jezelf motiveren om regelmatig geld opzij te zetten.

Maak een budget: Houd bij hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er uitgaat. Door een budget te maken, kun je zien waar je geld naartoe gaat en waar je kunt besparen om meer te kunnen sparen.

Budgettering en spaarstrategieën

Pay Yourself First: Stel automatische overschrijvingen in om een deel van je inkomen direct naar je spaarrekening over te maken zodra je salaris binnenkomt. Op deze manier spaar je automatisch voordat je geld uitgeeft aan andere zaken.

Gebruik envelopmethode: Verdeel je geld in verschillende categorieën, zoals boodschappen, entertainment en sparen. Stop het geld voor elke categorie in aparte enveloppen en gebruik alleen het geld dat in de envelop zit voor die specifieke categorie.

Volg de 50/30/20-regel: Wijs 50% van je inkomen toe aan basisbehoeften zoals huisvesting en voedsel, 30% aan persoonlijke uitgaven en gebruik 20% voor sparen en investeringen.

Automatisering van spaarprocessen

Stel automatische spaaroverdrachten in: Automatiseer je spaarproces door regelmatig geld over te maken van je betaalrekening naar je spaarrekening. Dit zorgt ervoor dat je consistent blijft sparen, zelfs als je het druk hebt.

Gebruik spaar-apps: Er zijn verschillende apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het bijhouden van je spaargeld en het stellen van spaardoelen. Sommige apps ronden je dagelijkse aankopen af en investeren het wisselgeld automatisch in je spaarrekening.

Voorbeelden van bekende spaar-apps:

 1. Spendee: https://www.spendee.com/
 2. Buddy: https://buddy.download/
 3. Goodbudget: https://goodbudget.com/
 4. ynab: https://www.ynab.com/

Conclusie

In deze blog hebben we een uitgebreid overzicht gegeven van de verschillende soorten spaarrekeningen die beschikbaar zijn voor spaarders. We hebben besproken hoe groeirekeningen en getrouwheidsrekeningen elk hun eigen unieke kenmerken en voordelen bieden, waardoor spaarders meerdere opties hebben om uit te kiezen op basis van hun financiële doelen en behoeften.

Het is belangrijk om te onthouden dat het kiezen van de juiste spaarrekening afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de gewenste flexibiliteit, rentetarieven en voorwaarden. Door de informatie in deze blog te gebruiken, kunnen spaarders weloverwogen beslissingen nemen bij het selecteren van een spaarrekening die het beste past bij hun individuele omstandigheden.

Of u nu op zoek bent naar een spaarrekening met een hogere rente, flexibele stortings- en opnamemogelijkheden, of een eenvoudig online beheer, er is een optie beschikbaar die aan uw behoeften voldoet. Door slimme spaarstrategieën toe te passen en de juiste spaarrekening te kiezen, kunnen spaarders hun financiële doelen bereiken en een solide basis leggen voor toekomstige financiële zekerheid.

FAQ

Een spaarrekening is een financieel product waarop u geld kunt storten en dat meestal een rente biedt op het gestorte bedrag.
Een spaarrekening biedt een veilige manier om geld opzij te zetten en te sparen voor toekomstige uitgaven, noodgevallen of financiële doelen.
Een spaarrekening is bedoeld om geld te sparen en biedt meestal een hogere rente dan een zichtrekening, die primair wordt gebruikt voor dagelijkse transacties.
De minimale openingsinleg varieert afhankelijk van de bank en het type spaarrekening, maar kan vaak zo laag zijn als enkele tientallen euro’s.
Ja, maar sommige spaarrekeningen hebben beperkingen of kosten verbonden aan opnames, vooral bij getrouwheidsrekeningen.
Bij een gewone spaarrekening kunt u op elk moment geld opnemen zonder beperkingen, terwijl bij een getrouwheidsrekening uw geld voor een bepaalde periode moet blijven staan om de volledige rente te verdienen.
De rente op een spaarrekening wordt meestal berekend op basis van het gemiddelde dagelijkse saldo op de rekening en wordt periodiek bijgeschreven.
Ja, spaarrekeningen zijn over het algemeen veilig omdat ze worden beschermd door het depositogarantiestelsel, dat het spaargeld van klanten tot een bepaald bedrag garandeert in geval van faillissement van de bank.
Ja, veel banken bieden spaarrekeningen speciaal voor kinderen aan, die ouders kunnen openen om geld te sparen voor de toekomst van hun kinderen.
Nee, de rentetarieven op spaarrekeningen zijn over het algemeen laag vanwege de huidige economische omstandigheden en het lage rentebeleid van de centrale banken.
Ja, u kunt meerdere spaarrekeningen bij verschillende banken openen om uw spaargeld te diversifiëren en mogelijk hogere rentetarieven te krijgen.
De meeste banken bieden online bankieren aan, waarmee u uw spaarrekening kunt beheren, transacties kunt uitvoeren en uw saldo kunt controleren via een internetverbinding.
De meeste spaarrekeningen hebben geen maandelijkse kosten, maar sommige kunnen kosten in rekening brengen voor specifieke diensten of bij bepaalde transacties.

Ja, veel banken bieden de mogelijkheid om automatische overschrijvingen in te stellen van uw zichtrekening naar uw spaarrekening op regelmatige basis.

U kunt ervoor kiezen om uw spaarrekening bij uw huidige bank te sluiten en het geld over te maken naar een nieuwe spaarrekening bij een andere bank, of u kunt ervoor kiezen om de spaarrekening open te houden en deze leeg te maken voordat u overstapt naar een andere bank.